Skip to content

Hoe zit het met scope 1-2-3?

Als wetenschappelijke basis voor CO₂-footprinting dient het internationale Greenhouse Gas Protocol (GHG-Protocol). Deze schrijft voor dat bedrijven hun emissies in drie scopes rapporteren. De Milieubarometer hanteert deze indeling, hier leggen we uit hoe het zit.

Scope 1: Directe emissies van broeikasgassen

De directe emissie omvat de CO2 die vrijkomt bij alle brandstoffen die je in je eigen bedrijfsvoering verbrandt. Voor sommige bedrijfstakken moet dat aangevuld worden met de uitstoot van andere broeikasgassen zoals bijvoorbeeld koudemiddelen of lachgas. Scope 1 is de uitstoot van bedrijfsvoertuigen, verwarmingsketels, ovens en andere productieprocessen.

Scope 2: Indirecte emissies van energie

Scope 2 emissies zijn de indirecte emissies van de opwekking van aangekochte elektriciteit, stoom, verwarming en koeling die een bedrijf verbruikt. Deze emissies vinden weliswaar plaats bij je energieleverancier, maar het GHG-protocol geeft de afnemer de grootste verantwoordelijkheid om hierop te verduurzamen.

Bekijk Stappenplan voor scope 1 en 2

Bron illustratie: The Greenhouse Gas Protocol, Corporate Value Chain (scope 3) Accounting and Reporting Standard

Scope 3: Andere indirecte emissies uit de keten

Scope 3 emissies omvatten alle andere indirecte emissies die plaatsvinden in de waardeketen van jouw bedrijf, zowel upstream (stroomopwaarts) als downstream (stroomafwaarts). ‘Indirect’ betekent niet dat je er als bedrijf geen invloed op uit kan oefenen. Omdat de CO₂-uitstoot in scope 3 meestal een factor 10 groter is dan scope 1 en 2 samen zijn hier ook veel reductie mogelijkheden.

Upstream emissies

Upstream gaat voornamelijk om emissies die voortkomen uit inkoop. Bij de meeste bedrijven zijn de grond- en hulpstoffen voor je product daarin het belangrijkste. Upstream emissies omvatten ook zaken die de bedrijfsvoering mogelijk maken, zoals

Downstream emissies

Downstream emissies gaan over wat er nog meer gebeurt met producten, tot de eindgebruiker aan toe. Denk aan: nabewerking, transporteren en gebruiken. Daarnaast plaatst het GHG-protocol ook andere bedrijven die aan jou verbonden zijn onder downstream emissies. Zoals franchiseondernemingen en investeringen (in andere bedrijven).

Bekijk Stappenplan om scope 3 in kaart te brengen

Waarom CO₂-footprint in kaart brengen?

Het begrijpen en beheren van deze verschillende scopes biedt diverse voordelen voor jou als ondernemer:

Duurzaam ondernemen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw bedrijf. Door een goed begrip van de verschillende scopes kun je strategisch plannen en actie ondernemen om je ecologische voetafdruk te minimaliseren en je bedrijf of organisatie toekomstbestendig te maken.

Ook aan de slag?

Zelf een carbon footprint berekenen

Met de Milieubarometer maak je een CO₂-tabel en grafiek volgens het GHG-protocol.

Meer over CO2-footprint berekenen