Skip to content
Nieuwsbericht

Milieubarometer is bruikbare tool voor rapportage over CO₂-emissies voor CSRD

Het meten en monitoren van CO₂-emissies is onderdeel van de verplichte duurzaamheidsrapportage voor grotere bedrijven op basis van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Je kunt de CO₂-uitstoot berekenen in Excel, maar een footprint-instrument zoals de Milieubarometer biedt veel voordelen. Het kost vaak wat tijd om de emissies compleet in beeld te krijgen, daarom is het advies om nu al te beginnen met het opstellen van de CO₂-footprint.

Dit nieuwsbericht is van augustus 2023, bekijk: actuele informatie over de CSRD en wat de Milieubarometer hierin kan betekenen

Rapporteren over GHG emissies in scope 1, scope 2 en scope 3

Climate Change is een thema binnen de CSRD. Een onderdeel van dit thema is het meten en monitoren van de emissies van broeikasgassen (Greenhouse Gas, GHG) van de eigen bedrijfsvoering en in de toeleveringsketen(s). Daarbij moet je de indeling in scopes 1, 2 en 3 volgens het internationale GHG Protocol hanteren. Ook wordt gevraagd om de uitstoot te monitoren ten opzichte van GHG reductiedoelen van het bedrijf. Bovendien moet je jaarlijks aangeven hoeveel van het energiegebruik uit hernieuwbare en hoeveel uit niet-hernieuwbare bronnen komt.

De Milieubarometer is een GHG calculator met veel voordelen

Als je de energie- en vervoersgegevens van het bedrijf in de Milieubarometer invult, worden automatisch de GHG emissies berekend en ingedeeld in scopes 1, 2 en 3. Bij standaard activiteiten, bijvoorbeeld gebruik van diesel voor vervoer, rekent de Milieubarometer automatisch met de bijbehorende CO₂-emissiefactoren. Voor bedrijfsspecifieke CO₂-berekeningen, bijvoorbeeld voor het gebruik van grondstoffen, vul je zelf de bijbehorende CO₂-factor in. Je kunt deze CO₂-factoren opvragen bij je leverancier of dienstverlener.

Ook kun je in de Milieubarometer eenvoudig reductiedoelen instellen en de voortgang ten opzichte van deze doelen rapporteren. De Milieubarometer berekent meerdere energiekengetallen en Stimular zorgt ervoor dat de gevraagde CSRD-energiekengetallen er ook uit rollen. Het geeft veel inzicht dat Milieubarometer ook grafieken maakt van de GHG-emissies en de vorderingen ten opzichte van reductiedoelen, ook al is dit geen eis in de CSRD.

Lees meer over CO2-footprint maken met de Milieubarometer

Het kost vaak wat tijd om de GHG emissies compleet in beeld te krijgen, daarom is het advies om nu al te beginnen met het verzamelen van energie- en vervoersgegevens van het bedrijf, en meer inzicht te krijgen in CO₂-relevante activiteiten in de toeleveringsketen(s). De emissies in de toeleveringsketen(s), ook wel scope 3 genoemd, hoeven in het eerste jaar van rapporteren nog niet compleet gekwantificeerd te zijn. Bedrijven moeten wel rapporteren welke inspanningen ze verrichten om deze emissies in volgende jaren in beeld te brengen.

Start nu ook met deze GHG calculation tool

Meld je aan en begin snel met het in kaart brengen van je GHG emissies en energiegebruik als voorbereiding op het voldoen aan de CSRD.

Aanmelden

Starten met Milieubarometer

Gelijk aan de slag? Dat kan. Sluit vandaag nog een abonnement af en start met het invullen van je gegevens.

Meld je nu aan

Jaarlijkse update CO2-factoren 2025

5 februari 2025 vond de jaarlijkse update plaats van de CO2-emissiefactoren op www.co2emissiefactoren.nl. De wijzigingen zijn op 20 februari doorgevoerd in de Milieubarometer. Voor Milieubarometergebruikers is het handig om de belangrijkste wijzigingen te weten.

19 februari 2025 / Nieuwsbericht / Lees Verder

Milieubarometer is klaar voor energie- en CO2-rapportage voor CSRD

Met de nieuwe CSRD-tabel in de Milieubarometer rapporteer je eenvoudig over de uitstoot van broeikasgassen, het energieverbruik en de energiemix conform de eisen van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Een belangrijk onderdeel is de berekening van scope 2 op twee manieren, de locationbased en de marketbased benadering.

14 februari 2025 / Nieuwsbericht / Lees Verder

Een waardevolle samenwerking

Dit jaar bestaat de Milieubarometer maar liefst 25 jaar. Dat is wel een feestje waard! In deze jubileumartikelen duiken we in de geschiedenis, leren we meer over de waardevolle stappen die gebruikers hebben gezet, en delen we onze jarenlange kennis. In dit artikel gaan we in gesprek met een van onze externe adviseurs, Jaap de Vries, die al jarenlang met de Milieubarometer werkt en een officiële Milieubarometer-adviseur is.

31 januari 2025 / Praktijkvoorbeeld / Lees Verder